De risico’s die er zijn bij het verwijderen van asbest
Je hoort de laatste tijd veel over de gevaren van asbest. Het is gevaarlijk voor de gezondheid van mens en dier. Wanneer je door een of andere oorzaak in contact komt met asbestplaten die aan het verslijten zijn, kunnen er vezels loskomen. Het zijn deze vezeltjes die ernstige ziektes kunnen veroorzaken. De ziekte die je kunt oplopen kan ernstig zijn. De overheid wil strenge maatregelen om de gevaren uit de wereld te verbannen. Er mogen in Nederland na 2024 geen asbestdaken meer zijn. Wanneer je het wilt verwijderen zijn daar strenge regels voor. Doe je dat niet dan kun je het risico lopen dat je een zware boete krijgt. Het verwijderen van asbestplaten is niet gemakkelijk. Wanneer je een bedrijf hebt, moet je de asbestverwijdering uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Dat is een kostbare kwestie. Door sanering tracht men een einde te maken aan het gebruik van asbestplaten en dergelijke.
Waarom was het zo populair?
Het werd veel gebruikt door de goede eigenschappen die het heeft. Het is een materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen. Het is ook goedkoop en slijtvast. Het werd veel gebruikt met of zonder bindmiddel. Het werd gebruikt in cement, lijm, gips, karton en vele andere producten. Asbestkoord werd gebruikt om kachels mee af te dichten. Het materiaal werd veel in de praktijk toegepast. Toen men er achter kwam dat het ziektes kon veroorzaken werd het verboden. Er zijn al veel mensen gestorven die ermee hebben gewerkt. Daarom mogen bedrijven en particulieren het niet meer gebruiken. Ook mag het niet meer verkocht of bewaard worden.
Het verwijderen van asbestplaten
Wanneer je een oud dak hebt, waarop slechte golfplaten zijn aangebracht, kunnen er asbestvezels vrijkomen. Daarom moeten deze golfplaten vervangen worden. Als eigenaar van je woning ben je zelf aansprakelijk om het te vervangen. Voordat je de golfplaten kunt verwijderen, moet je naar de gemeente gaan om aan te geven dat je de platen wilt verwijden. Ook moet je nagaan wat de regels zijn. Je mag het asbestmateriaal niet altijd zelf verwijderen. Bij een dak groter dan 35 m2 mag je de asbestgolfplaten niet zelf verwijderen. Dan heb je een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf nodig. Ook asbesthoudende dakleien moet je laten verwijderen. Doe je het zelf dan moet je het stappenplan goed doorlezen hoe je het moet en kan verwijderen.
In veel gevallen is het asbest verankerd in een ander materiaal. Wanneer er geen sloopwerkzaamheden zijn, is het verstandig om alles rustig te laten zitten. Wanneer je er niet aankomt, zullen er geen asbestvezels vrij kunnen komen. Hier is de verwijdering niet aan de orde. Moet je asbest verwijderen dan moet je je houden aan de strenge regels die daarvoor opgesteld zijn. Je moet voorkomen dat je zelf ziek wordt. De kleine asbestvezels die bij verwijdering vrijkomen, kunnen in de longen vast gaan zitten. Na vele jaren kunnen ze alsnog ziektes veroorzaken, zoals kanker. Daarom is en blijft het gevaarlijk.