Asbest vloer

Asbest vloer

Hoe herken je asbest in vloeren?

Asbest staat tegenwoordig bekend als een stof die je liever niet in je huis wilt hebben vanwege de gezondheidsrisico’s die het met zich mee brengt. Ooit was dit anders. Voor een lange tijd werd asbest juist regelmatig gebruikt vanwege een aantal goede eigenschappen. Zo is het sterk, slijtvast, bestand tegen hoge temperaturen en was het bovendien erg goedkoop. Asbest werd ook in veel verschillende soorten ingezet, zoals witte, blauwe of bruine asbest. Na wat onderzoek werd echter ontdekt dat het inademen van losse asbestvezels na lange tijd longkanker, longvlies- of buikvlieskanker kan veroorzaken. Om deze reden wordt asbest nu niet meer gebruikt en zoveel mogelijk uit huizen gehaald. Asbest is voornamelijk te vinden in plafonds, maar ook in vloeren. Omdat veel mensen zich hier niet van bewust zijn, wordt in dit artikel uitgelegd hoe je asbest in je vloer kunt herkennen. 

Asbest in vloerbedekking

De meest voorkomende vorm van asbest in vloeren is asbest in vloerbedekking. Dit materiaal bezit enkele typerende kenmerken waaraan het te herkennen is. Van 1963 tot 1983 werd er vinylvloerbedekking met asbest verkocht. Dit werd veel toegepast in keukens en op trappen. De toplaag is van pvc en in de onderlaag zit asbest. Deze viltachtige onderlaag lijkt op karton en is lichtgrijs tot lichtbeige van kleur, soms lichtgroen. Ook werden er in deze tijd vinylvloertegels verkocht die verstevigd zijn met asbest. Deze werden veel toegepast in vochtige ruimtes, zoals toiletten en keukens. De tegels zijn hard en glanzen een beetje. Daarnaast zijn ze vaak met zwarte kit op de vloer aangebracht.

Kosten van verwijdering 

Wanneer enkele van de bovengenoemde kenmerken typerend zijn voor jouw vloer, zou je weleens te maken kunnen hebben met asbest in je vloer. In dat geval is het belangrijk om een expert langs te laten komen om dit vast te kunnen stellen. Wanneer er inderdaad asbest in de vloer blijkt te zitten is het vanwege de gezondheidsrisico’s van belang om het te laten verwijderen. De kosten hiervoor liggen aan verschillende factoren, zoals het type asbest en de hoeveelheid materiaal dat verwijderd moet worden. Een tip is om voor zowel het vaststellen van de schade als de kosten een expert, zoals een onafhankelijk vloerexpert, langs te laten komen die beide vast kan stellen om eventuele onenigheid tussen partijen te voorkomen. Een onafhankelijke vloerexpert die het belang van een goede vloer echt begrijpt is Gerlof Hofmeijer. Hij is voornamelijk gespecialiseerd in parket, pvc, laminaat en houten vloeren. Dus als bij schade aan een van deze type vloeren, is hij de onafhankelijke vloerexpert waar je naar op zoek bent. 

Reacties zijn gesloten.